четвъртък, 23 януари 2014 г.

ПИТКИ "ДОБРУДЖАНКИ"


1 кофичка кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
200 гр. натрошено сирене
1 ч.л. сода бикарбонат
брашно за меко тесто

масло
кренвирши

Содата се разтватя в киселото мляко, добавя се олиото, сиренето и брашно, колкото поеме за меко тесто.
Тестото става доста лепкаво, затова ръцете се омазняват и се оформят питки (пожелание в питките може да се постави кренвирш). 
Нареждат се в тава с хартия за печене.
Върху всяка питка се поставя бучка масло.
Печат се в загрята фурна на 170 градуса.










ДОМАШНА ПИЦА



за блата:
250 гр. брашно за пица
125 мл. вода
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол

колбаси (пожелание)
кисели краставички
царевица
кашкавал
пържено доматено пюре

Замесва се тесто и се разточта на тънак блат, който се поставя в намазнена тава.
Намазва се с доматено пюре.
Нареждат се всички продукти нарязани на кубчета. Поръсва се с настърган кашкавал.
Пече се в загрята на 170 градуса фурна.







ТИКВЕНИК



1 пакет кори за баница
тиква (количеството зависи от това колко сочна обичате да бъде)
олио
захар (на вкус)
канела

Тикавата се почиства и настъргва. Смесва се добре със захарта. Разстилат се две кори, поръсват се с олио и се разпределя настъргана и подсладена тиква. 
Прибавя се по малко канела.
Завива се на руло и се подрежда в тава.
По същия начин се процедира до изчерпване на корите.
Пече се в загрята на 170 срадуса фурна.




сряда, 22 януари 2014 г.

БОНБОНИ С МЕД

Рецептата за тези бонбони е от блога на Снежи "Кулинарно хоби".
Благодаря, Снежи!!! 
И да наистина вкусът им е сущия като "Карамел Му".



1 ч.ч. мед
2/3 ч.ч. течна сметана
1 есенция ( в случая ром)
2 с.л. масло

Меда и сметаната се слагат в съд с незалепващо покритие. Врат до леко сгъстяване. Отстраняват се от котлона и се добавя есенцията и маслото.
Получената смес се разлива във фирмички и се оставя в халдилника докато донбоните се втвърдят.









ЗЕЛЕНЧУКОВА КРЕМ-СУПА



картофи
моркови
тиквичка
праз лук
глава кромид лук
кервиз
зелена чушка
бучка масло
прясно мляко

кротони

Всички зеленчуци се сваряват в тенджера с малко вода и сол.
Пасират се и се прибавя голяма бучка масло.
 Прибавя си прясно мляко до гъстота пожелание.

За приготвяне на цротоните е нужен хляб, нарязан на кубчета, които се запържват с 1 с.л. зехтин и щипка сол.







ЖЕЛИРАНА ТОРТА




около 1 1/2 литър сок от компот
1/2 чаша захар
8 пак. желатин
плодове пожелание
4 бисквити "Закуска" (начупени на малки парченца)
шепа ситно нарязани орехи

Сока от компот се загрява заедно със захарта и желатина.
В подходяш съд се нареждат плодове и се заливат с 1/4 от сока. Оставя се във фризер да се стегне.
 След като се втвърди се нареждат още плодове и се заливат със сока (1/4 от първоначалното количество). Отново се поставя във фризера. Така се процедира и с третата част.
Преди да се залее с последния сок вместо плодове се поръсва със ситно нарязани орехи и бисквити. 
Оставя се в хладилник поне 24 часа да се стегне добре преди да се обърне в подходяща чиния.
Преди да се извади от съда се потапя за момент в топла вода за да се отлепи от съда.



















вторник, 21 януари 2014 г.

ВИНЕН КЕБАП ВЪРХУ ОРИЗ



600 свинско месо
2 глави кромид лук
3 големи моркова
3 дафинови листа
черен пипер на зърна
1 чаша вино
доматен сок
1 с.л. червен пипер
1 с.л. брашно
1 чаша ориз

Месото се почиства и нарязва на кубчета. Запържва се в малко мазнина до извиране на водата. 
Прибавя се ситно нарязания лук и морковите ,нарязани на кръгчета.
След като лука се задуши се слага доматения сок, запържва се и се добавя червения пипер и брашното. Залива се с чаша червено вино, дафиновия лист, сол, черен пипер на зърна. 
Добавя се чаша вода и се оставя да ври на тих огън до пълна готовност.
Сварява се чаша ориз с три части вода и малко сол, който се поднася като гарнитура към ястието.









РУЛО БЕЗ ПЕЧЕНЕ




за кафевия блат:
1 пак. какаови бисквити "Закуска"
3 с.л. какао
1 с.л. мед
1 ч.ч. прясно мляко

за белия блат:
1 ч.ч. пудра захар
125 гр. разтопено масло
5 с.л. кокосови стърготини
1/2 ч.ч. сухо мляко
1 ванилия

кокосови стърготини за овалване

От всяка смес се точат тънки кори с еднаква големина върху хария за печене.
Слагат се една върху  друга, като бялата е отгоре.Навива се стегнато руло с помоща на хартията и рулото се завива в нея. 
Овалва се с кокосови стърготини.
Отлежава в хладилника докато се стегне добре.











неделя, 19 януари 2014 г.

ЛОКУМКИ



1 ч.ч. захар
250 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
200 мл.олио
2 яйца
2 ванилии
800/900 гр. брашно

локум
пудра захар

Замесва се меко тесто, което се разделя на 12 части. Всяка се разточва на кора с дебелина около 0,5 см. Разрязва се на триъгълници от които се правят малки кифлички в които се слага парченце локум. 
Нареждат се в тава постлана с хартия за печене. 
Пекат се в предварително загрята фурна на 170 градуса до леко зачервяване.
Още топли се овалват в пудра захар.










МИТ С КРЕНВОРШ




3 яйца
1 кубче мая (25 гр.)
300 мл прясно мляко
50 мл. зехтин
1 с.л. захар
1 с.л сол
около килограм брашно
маково семе, сусам

кренвирши (бекон, кашкавал)

Замесва се меко тесто. оставя се да втаса. Разделя се на малки части. Всяка се разточва на не много тънка кора, нарязва се на ленти,които се навиват около кребвирша.
За разнообразие може да се направят с плънка от кашкавал и бекон. Втасват още 15 мин, намазват се с жълтък, разбит с лъжичка зехтин , поръсват се с маково семе или сусам и се пекат на 170 градуса.