вторник, 4 март 2014 г.

ХЛЯБ С МАСЛИНИ


500 мл. топла вода
25 гр. прясна мая
1 1/2 с.л. захар
сока от половин лимон
3 с.л. зехтин
1 с.л. сол
около килограм пресято брашно
100 гр. черни маслини
чесън на прах
мащерка
ронена чубрица

Маята се разбърква добре във водата заедно с захарта и няколко лъжици брашно. Когато шупне се добавят сока от лимон, солта , зехтина и брашното и се замесва меко тесто. По време на месенето се добавят ситно нарязаните маслини и подправките.
Тестото се оставя да втаса. 
Оформят се хлябчетата и втасват още около 20 минути. Печат се на 170 градуса.









понеделник, 3 март 2014 г.

ЧИЙЗКЕЙК


1 пакет бисквити
100 гр. масло
карамелен сироп (5 с.л. захар, 50 мл вода)
2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. готварска сметана
1 кутия топено сирене (Филаделфия например)
1 ч.ч. захар
4 пак. cuajada (желатин количество, според опътването за 1 литър)
1 буркан (или малко повече) сладко от боровинки
4 листа желатин

Бисквитите се смилат и се смесват добре с разтопеното масло. Разстилат се във форма и се стъпкват с ръка така, че да се получи гладка повърхност. Заливат се с карамелен сироп ( карамелизират се 5 с.л. захар и се залива водата. Сиропа ври до пълното разтопяване на карамелизираната захар).
Смесват се прясното мляко, сметаната, захарта и сиренето и се слагат на котлона и се отстранява преди да заври (ако остане на бучици се разбива с пасатор). Добавя се разтворената във малко водичка cuajada или желатин. Изсипва се вържу бисквитите много внимателно за да не се смеси с тях, а да остане като горен слой.
След като изстине и се втвърди тортата се затопля сладкото и се разбърква в него желатина. Залива се върху тортата. 
Оставя се в хладилник за една нощ.

Да Ви е сладко!!!









неделя, 2 март 2014 г.

ПЪРВОМАРТЕНСКА ПИТА


ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!!!

Основно тесто за пита:
500 мл. топло прясно мляко
40 гр. прясна мая
2 с.л. захар
3 с.л. зехтин
3 яйца
1 с.л. оцет
около килограм брашно

сирене
разтопено масло

за намазване преди печене 1 яйце разбито с 2 с.л. зехтин и  1 с.л. прясно мляко
за декорация маково семе и сусам

Оформянето беше импровизация на момента. 
Отделих от тестото шес топки, които разточих , намазах с масло и наръсих със сирене. Всяка навих на руло и сплетох две плитки с по три фитила всяка. В средата също разточена кора с масло и сирене от колято оформих топка която покрих с разточена кора с разрези. В единия край розички, а в другия малка топка върху която оформих мартеница направена от тесто, приготвено само от вода, брашно и сол. Част от това тесто оцветих с червена сладкарска боя.
След оформяне, питата се оставя да втаса още 20 мин и се пече на 170 градуса.